مهدي کروبي با همت جمعي از دوستان جنبش سبز (گروه مبارزان راه آزادي ) و آقاي دکتر خزعلي در مسنجر حضور يافتند که متن پرسشهاي صريح کاربران و پاسخهاي بي پرده ايشان در ذيل مي آيد
با تشکر از همه دوستاني که اين محفل را براي حضور افراد موثر جنبش سبز در فضاي مجازي ايجاد کرده اند و تشکر از ساير دوستان جهت پياده سازي متن
از اعضای اتاق: آيا برنامهای برای روز قدس داريد؟ آيا ممکن است باز هم حکايت ۲۲ خرداد تکرار شود و دعوت در شب قبل پس گرفته شود؟ ديده شده که با اين پس گرفتن دعوت باز هم مردم به خيابان ها آمدهاند؛ البته برداشتها از اين کار شما هم مثبت بود و هم منفی. آیا در مورد تشکيل هسته ی اوليه برای تجمعات روز قدس برنامهای داريد؟
کروبی: در روز ۲۲ خرداد پس از عدم پاسخگويی به درخواست مجوز راهپيمايی و سپس رد شدن آن، با دوستان متعددی مشورت کرديم و به اين نتيجه رسيديم که برای حفظ جان مردم راهپيمايی نشود. اما در خصوص راهپيمايی روز قدس بايد بگويم اين راهپيمايی هر ساله برگزار ميشود و ما هم در آن حضور خواهيم داشت و در مورد تشکيل هستههای اوليه و برنامه ريزی برای اين روز درحال مشاوره با دوستان هستيم و نتيجه را اعلام خواهيم کرد.
از اعضای اتاق: بنده به عنوان يک زندانی سياسی که در ايران زندانی بودم از طرف بچههای روزنامه نگار از شما تشکر ميکنم مدت ۱۴ ماه است که از کشور خارج شدم و بابت در کنار مردم بودنتان و حمايت از زندانيان و شکنجه شدگان از شما تشکر ميکنم. ميخواهم از شما درخواست کنم که به اين افشاگری هايتان در خصوص ظلمهايی که به مردم ميشود ادامه دهيد. اگر خاطرتان باشد قبلا به شما گفته بودم که تا بت ولايت فقيه شکسته نشود مردم به هيچ آزادی و عدالت نخواهند رسيد. اميدوارم که به کمک شما و آقايان موسوی و خاتمی بتوانيم عدالت را در جامعه پياده کنيم و از سد اين حکومتی که خون جوانان را در خيابان ها ميريزد عبور کنيم.
کروبی: از لطف شما سپاسگذارم. کاری اگر کرده باشم وظيفه بوده است و حداقل ادای دين من به مردم بوده است. اميدوارم باز بتوانم به مردم ايران کمک کنم. ملت ايران سالها برای آزادی جنگيدند تا نظامی شکل گرفت که مبنی بر قوانين شرع و عرف جامعه و خواست اکثريت مردم باشد، اما متاسفانه اکنون جريانی در راس امور است که ابزار در دست اوست و به خواست مردم توجه نمیکند ما بايد سعی کنيم تا قانون اساسی را پياده کنيم و بر طبق همين قانون من اطمينان ميدهم خواست اکثريت مردم با گرايش های مختلف را به اجرا بگذاريم. هر قانون و کتابی که از مغز بشر تراوش پيدا کرده باشد طبيعی است که نقص و عيب هم داشته باشد و در يک محيط آزاد که مطبوعات آزاد و مستقل هم باشند می توان آنرا بازنگری کرد اما بايد توجه داشت که مهمترين قسمتهای قانون اساسی يعنی احترام به حق مردم و پذيرش خواست مردم توسط حاکميت نقض میشود و در نظر گرفته نمیشود. بايد برای اجرای آن تلاش کنيم. بايد تفکرات مختلف در عرصه سياست باشند و اجازه بدهيم که خود را ارائه کنند حتی همين تفکر تماميت خواه که خواست مردم را در نظر نمیگيرد هم باشد اما نميتواند سردمدار و تعين کننده باشد.
از اعضای اتاق: آيا با تشکيل يک تلويزيون به نام خودتان که نظرات خودتان را پوشش بدهد موافقيد؟ مردم در داخل و خارج چگونه ميتوانند کمک کنند؟
کروبی: پيشنهاد خوبی است و من پذيرفته بودم. اگر مبالغه نکرده باشم ۵ سال پيش اولين نفری بودم که پيشنهاد تاسيس يک تلويزيون را داده بود. مقدماتش را فراهم کرده بوديم، اما متاسفانه نتوانستيم که به اجرا برسانيم. البته من قول داده بودم حزب و روزنامه و تلويزيون تاسيس کنم که در تاسی دو مورد اول را موفق بودم، اما امروز ميبينيم که هر دوی آنها را بستهاند. در مورد تلويزيون هم موانعی پيش آمد که نشد کار را به انتها برسانيم. اکنون به تمام بچه ها تبريک ميگویم که در حال تاسيس تلويزيونی بر مبنای عرف جامعهاند به اميد خدا فعاليت میکنند و بنده هم تذکراتی به آنان دادهام. اما در مورد کمک، هر گونه کمکی چه معنوی چه مالی، خود دوستان بهتر میدانند، بايد هر طور که ميتوان مسير اين کمکها را پيدا کرد من جای خاصی را در داخل و خارج ندارم که بگويم به آنجا مراجعه کنيد اگر خودتان جويا شويد راه های کمک رسانی را پيدا خواهيد کرد.
از اعضای اتاق: آقای کروبی آيا شما با يک حکومت سکولار که اسلام و هر دينی در آن محترم باشد اما در سياست جايگاهی نداشته باشد موافق هستيد يا اينکه به سخنان آقايان خمينی و خامنهای که ميگويند سياست ما عين ديانت ماست معتقديد؟
کروبی: من خودم شخصا طرفدار حکومتی دينی هستم که هم در آن رعايت مسايل دينی باشد هم ارکان نظام بر آرای مردم استوار باشد. اما چه حکومتی باشد يا نباشد آن به مردم مربوط است و ميتوانند هرگونه حکومتی را که برای خود مناسب میدانند تعيين کنند. به نظر من مردم حکومتی را می خواهند که قوانين دينی در آن اجرا بشود زيرا اکثريت مردم ايران مذهبی هستند. اين حکومتی که امروزه مشاهده میکنيم نه بر پايه جمهوريت است نه بر پايه ديانت اين حکومت آن حکومتی نيست که رهبران به مردم وعده داده بودند. بايد جمهوريت نيرومندتر باشد. ساير حکومت ها را نفی نمیکنم مردم هرچه را بخواهند خواهم پذيرفت.
از اعضای اتاق: آيا شما اعتقاد داريد که اين جنبش ملی شده است و حتی از راه سبز هم گذشته است؟ آيا شما با يک رفراندوم که مردم در آن تصميم بگيرند چه نوع حکومتی را می خواهند موافق هستيد؟
کروبی: دوستان عزيز، برادران خوبم و فرزندان عزيزم، بايد خواستههايی داشته باشيم که عملی باشد ما انقلاب کرديم و جنگ را پشت سر گذاشتيم و تعداد زيادی شهيد داديم. مردم سی سال پيش به نظامی رای دادند که در آن حق حاکميت با مردم بود ما اعتقاد داريم اين نظامی که مردم انتخاب کرده بودند اکنون وجود ندارد. ما در اول راه هستيم ابتدا بايد تلاش کنيم قانون اساسی را اجرا کنيم تا به وسيله آن به ديگر خواسته هايمان برسيم با احترام به نمايندگان مجلس میگويم مطمئن باشيد اگر مجلس جدی داشتيم قوه قضاييه سالم داشتيم حتما وضع ما اين نبود که قوه مجريه ادعا کند من قانون را اجرا نمیکنم و بچههايمان از بی عدالتی در زندان ها بنالند و اعتصاب غذا کنند و شکنجه بشوند. شما مطمئن باشيد يکروزی در يک حکومت آزاد که قوانين آن اجرا میشود و طبيعی است که مطبوعات در آن کار میکنند، بحث های ديگری هم میشود. اما امروز ما معتقديم اين قانون اساسی اجرا نمیشود به نظرم من با پرداختن به اينکه " همين قانون اساسی ناقص است، يا آيا توان پاسخگوی به مردم را دارد؟ " نيروی خود را بی هدف هدر خواهيم داد. با اجرای همين قانون خواسته بسياری از مخالفان نيز برآورده خواهد شد مثلا تصور کنيد که انتخابات آزاد داشته باشيم مطبوعات آزاد داشته باشيم مجلس مستقل داشته باشيم طبيعی است که وضع مردم بهتر خواهد شد.
خزعلی: اگر قانون اساسی بخواهد بازنگری شود چه کسانی ميخواهند اين بازنگری را انجام بدهند؟ مثلا اگر آقای جنتی و تيم تشکيل دهنده او بخواهند که اين قانون را بازنگری کنند هيچ ظرفيتی از دموکراسی در اين قانون نخواهد ماند.
کروبی: در خود قانون اساسی تعيين شده است که هر کس چه وظيفه ای دارد. ما ابتدا بايد قوای سه گانه مستقل مطبوعات آزاد و آزادی بيان داشته باشيم تا به اين بازنگری و مسايل ديگر بپردازيم.
از اعضای اتاق: چه نقش و جايگاهی را برای ايرانيان خارج از کشور در جنبش سبز قائل هستيد؟
کروبی: جنبش متعلق به تمام ايرانيان است چه در داخل چه در خارج. با هرگرايشی در کنار هم هستيم و همه برای من عزيز هستيد، در سفرهايم نيز با آنان ملاقات داشتم. ما معتقديم که تمام ايرانيان زير پوشش حقوق شهروندی هستند و همه بايد و ميتوانند از آن استفاده کنند.
از اعضای اتاق: شما با چه نوع روش مبارزهای موافقيد؟ نافرمانی مدنی و يا راهپيمايی سکوت کدام يک مفيدتر ميتواند باشد؟
کروبی: من يک عنصر کوچکی هستيم در کنار دريای مردم. من معتقدم که تا الان مبارزات خوب برگزار شده است معتقدم تا وقتی حرکات آرام و مدنی در جريان است، کمتر به آنان بهانه ابراز خشونت ميدهيم چون آنها رسانه دارند و ما آنچنان رسانه ای نداريم. کسانی که به قرآن، امام حسين و عاشورا توهين کردند عوامل مشخص و سرکردهای بودند که برای تخريب جنبش مردمی استخدام شده بودند. اگر اجازه بدهند در راهپيمايی های آرام شرکت خواهيم کرد اما ديديد که به ما مجوز نميدهند.
از اعضای اتاق: در هر حرکتی بايد کانال ارتباطی بين متفکران آن حرکت ( شما و آقای موسوی) و مردم وجود داشته باشد. چرا دفاتر ارتباطات مردمی در شهر های مختلف تشکيل نمی دهيد؟
کروبی: ما تمام اين ارتباطات، روزنامه و ... را به وجود آورديم اما روزنامه توقيف شد و حتی مجله ای که برای يکی از نزديکان بود توقيف شد. دفاتر حزب از جمله دفتر شخصی من را هم که از رمضان سال گذشته بستهاند. حتی با جلسات دوستانی که در حزب هستند برخورد ميشود. سفرهايی که دوستان برای سخنرانی قصد داشتند بروند هم با مخالفت و مقابله حکومت روبه رو شد. همه جا شاخهای از حزب داشتيم مراکز استان ها اما نمیگذارند که فعاليت کنيم مثلا هنگامی که يکی از دوستان به نام اسماعيل تتری در کرمانشاه فوت کردند آقای "منتجب" قائم مقام حزب قصد داشت به آنجا برود و سخنرانی کند اما با حضور وی از جانب حکومت مخالفت شد.
رسما افرادی را میبرند و تذکر میدهند چرا به ملاقات فلانی رفتيد. اميدوارم شرايط بهتر شود. محدوديت وجود دارد و آقايان فکر میکنند با اين سخت گيریها میتوانند از بروز اعتراضات جلوگيری کنند.
از اعضای اتاق: چرا راهکاری برای افرادی که ميخواهند شبکه های اجتماعی را تشکيل بدهند وجود ندارد؟
کروبی: کم و بيش سازماندهی وجود دارد. فشار و دستگيری هم هست. عده ای هم احتياط میکنند تا زندگيشان به خطر نيافتد. شما ببينيد کميتهای از جانب من، آقای موسوی، آقای دکتر امينی، آقای الويری، آقای مقدم و آقای بهشتی تشکيل شد تا مسايل را تحليل و بررسی کنيم. سه نفر از اين کميته ( آقايان امينی، الويری و بهشتی) دستگير شدند و به آنان گفتند شما حق نداريد همچين کاری بکنيد. در چنين شرايطی که اطلاعات سپاه به ما اجازه فعاليت نمیدهد، کار سختی است. به اميد خدا اگر آزادی را به دست آورديم بايد مردم سعی در حفظ آن بکنند. و نگذاريم که انحصار طلبی دوباره شکل بگيرد.
از اعضای اتاق: در نظر بگيريد که ما ميخواهيم در چارچوب اين قانون اساسی مبارزه کنيم اما حاکميت از اجرای قانون سر ميزند و اجازه فعاليت در اين چارچوب را به ما نمیدهد حال چگونه بايد حکومت را مجبور کنيم که به قانون اساسی عمل کند؟
کروبی: مشکل ما اين است که چارچوب قانون اجرا نمیشود. مثلا همين شورای نگهبان در قانون اساسی يک مرجع نظارتی است اما در عمل می بينيد که يک مرجع حاکم هست. يعنی بر قوه مجريه هم حاکم است. من میگويم که اين شورا باشد اما در نقش نظارتیاش. با فشار افکار عمومی میتوان حاکميت را مجبور به قانون مندی کرد. فشار، نه درگيری! اين تجمعات و آگاه سازیها نتيجه میدهد. بالاخره خواه و ناخواه بايد کشور را اداره کنند و برای هميشه که نمی شود با پول نفت زندگی کرد. کارهای زير ساختی و توسعه لازم است جهان به سرعت درحال پيش رفت است. اگر همپای دنيا حرکت نکنند مردم همراهيشان نمیکنند، مگر اينکه به خواسته شان عمل کنند. اينگونه مجبور به پيروی از مردم میشوند. نخواهيم که خيلی زود پيروز شويم چون پيروزی زودرس را زود از دست ميدهيم و فراموش ميکنيم.
از اعضای اتاق: ۱_ چرا علمای قم آنچنان که بايد با مردم متحد نيستند؟ ۲ – چرا علما کالاهای سپاه را مانند تنباکو تحريم نمیکنند؟ ۳ _ آيا شما به قانون اساسی به سيستم ولايت مطلقه فقيه که هر نظری او بدهد نظر الهی تلقی شود اعتقاد داريد؟ يا اينکه قدرت دست احزاب باشد؟ ۴ _ اگر مردم اين قانون اساسی را نخواهند نظر شما دراين باره چيست؟
کروبی: ممکن است آن گونه که من و شما بخواهيم نباشد اما علما همدردی میکنند. ابراز محبت در رابطه با زندانيان کردند. در رابطه با اين سرکوب ابراز انزجار کردند. شما از علمای قم انتظار بيشتر نداشته باشيد زير فشار هستند . شما، من را که يک عنصر کوچک جنش هستم رادر نظر بگيريد. رييس مجلس بودم، اما هرکجا ميروم چند نفر را جمع کرده اند که به من توهين و اهانت کنند.
تحريم تنباکو داستانی ديگر است. حکومت بايد به مسير اوليه برگردد که همانا حاکميت مردم بر سرنوشت خودشان است.
به نظر من مردم حکومت دينی ميخواهند ممکن است من که بد عمل کردهام را نخواهند اما میخواهند قوانين دينی در جامعه اجرا شود. بر فرض که نخواهند حکومتی که مردم نخواهند خود به خود فرومی پاشد. بها ندادن به رای مردم و اين خشونتها است که اين وضعيت را به وجود آورده است. مثلا شما سپاه را در نظر بگيريد عده قليلی هستند که در خيابان ها به سرکوب میپردازند و يا به تجارت و فعاليت های ناپاک اقتصاد پرداختهاند. بخش اعظمی از آنان، آن سپاهی است که در دوران جنگ فداکاری کرده اند.
خزعلی: سوالشون در رابطه با بحث مطلقه بودن ولايت فقيه است.
کروبی: اين يک بحث مفصلی است که به اميد خدا بعدا به آن خواهيم پرداخت. من معتقدم در کنار ولايت فقيه بايد خبرگان نيرومند هم وجود داشته باشد. نه خبرگانی که زير نظر آقای جنتی باشد و هر چه جنتی بخواهد را انجام بدهد. بايد انتخابات آزاد داشته باشيم. که يک نفر در بالا ننشيند و هرچه خواست را قبول کند و هرچه نخواست را رد کند. مجلس هم نياز داريم اما نه مجلسی که از نامزدهای تصدی آن سه هزار تا چهار هزار نفر رد صلاحيت شدهاند و دستچين شده باشند. رييس جمهور میخواهيم اما نه رييس جمهوری که صندوق را جلو جلو برايش پر کنند و از قبل بگويند که ۲۴ ميليون رای و فردا (همان را) میبينيد حالا نيم ميليون بالا يا پايين.
خزعلی: سوال شده در رابطه با دروغ های آقای جنتی و علم الهدی چه برنامه ای داريد؟
کروبی: در رابطه با آقای علم الهدی حرفی نمیزنم اما در رابطه با آقای جنتی حالا که دکتر (آقای خزعلی) من رو به اين جا آورده، من اصلا نمیدونستم همچين جايی هم هست از آقای جنتی خواهش ميکنم اين سندی که شما میگوييد را بياوريد که اين پولها کجاست و از کجا آمده؟ متاسفانه آقای جنتی همين طوری حرف میزند.
خزعلی (با شوخی): سهم ما هم ميرسد؟
کروبی: ببينيم چی ميشه! ولی جدا از شوخی از آقای جنتی میخواهيم که اين سند را منتشر کند من از مراجع تقليد عزيز تقاضا میکنم که از ايشان اين سند را بگيرند آنها که ديگر محرم اند، سند را ارائه دهيد تا آنان آن را تاييد کنند.
خزعلی: شما هميشه در کار خدمت به خانواده های زندانی بوديد. خانواده يک زندانی به من پيام داده است که چرا از خانواده مينويی (زندانی) حمايت نکرديد. من به جا نياوردم چه کسی را می گويند.
کروبی: مينويی داشتيم من هميشه از روی عادت و درهمه ماجراها، ماجرای ملی مذهبی ها و ... هميشه دنبال کار زندانيان بودم. دوران رياست مجلس درب دفترم به روی خانواده زندانيان باز بود که حتی نامهای انتقادی از من نوشتند که رييس مجلس کاری ندارد که دو ساعت با خانوادههای زندانيان صحبت ميکند؟ من بودم و در خدمتشان خواهم بود. يک مينويی داشتيم زمان شاه با ما در زندان بود نمیدانم برای او مساله پيش آمده يا شخص ديگری بود اگر میتوانيد نشانهای ازشان بگيريد که باهاشون صحبت کنيم.
خزعلی: من از آقای کروبی میخواهم که آخرين صحبتهایشان به خصوص در رابطه با روز قدس را بگویند.
کروبی: من از آقای دکتر تشکر می کنم با اينکه برنامه بی اطلاع من ترتيب داده شده بود ولی بسيار مفيد بود. از اينکه با شما مستقيم صحبت کرديم و نظراتتان را داديد خوشحالم. يک سفارشی دارم و تاکييد میکنم روز قدس در پيش است و ما هم در راهپيمايی شرکت میکنيم. مساله حقی است که از يک ملتی تضعييف شده است. خواهش ميکنم که مواظب باشيد شعاری ندهيد که حکومت از آن سو استفاده کند. دوما ممکن است که از طرف خودشان بين شما نفوذی بفرستند تا فضا را تهييج کنند. خواهش ميکنم که سايريين را دعوت به آرامش کنيد. حرمت روزه را نگه داريد. خواهش میکنم، عده ای قليلی که با عذر شرعی که دارند و روزه نيستند حرمت نگاه دارند تا حکومت از آن سوژه نسازد. عکس پاره امام را نشان ميدهند دستانش پيداست اما سر و کله اش پيدا نسيت. همه شما را به خدا می سپارم. موفق باشيد.
با تشکر از همه دوستاني که اين محفل را براي حضور افراد موثر جنبش سبز در فضاي مجازي ايجاد کرده اند و تشکر از ساير دوستان جهت پياده سازي متن
از اعضای اتاق: آيا برنامهای برای روز قدس داريد؟ آيا ممکن است باز هم حکايت ۲۲ خرداد تکرار شود و دعوت در شب قبل پس گرفته شود؟ ديده شده که با اين پس گرفتن دعوت باز هم مردم به خيابان ها آمدهاند؛ البته برداشتها از اين کار شما هم مثبت بود و هم منفی. آیا در مورد تشکيل هسته ی اوليه برای تجمعات روز قدس برنامهای داريد؟
کروبی: در روز ۲۲ خرداد پس از عدم پاسخگويی به درخواست مجوز راهپيمايی و سپس رد شدن آن، با دوستان متعددی مشورت کرديم و به اين نتيجه رسيديم که برای حفظ جان مردم راهپيمايی نشود. اما در خصوص راهپيمايی روز قدس بايد بگويم اين راهپيمايی هر ساله برگزار ميشود و ما هم در آن حضور خواهيم داشت و در مورد تشکيل هستههای اوليه و برنامه ريزی برای اين روز درحال مشاوره با دوستان هستيم و نتيجه را اعلام خواهيم کرد.
از اعضای اتاق: بنده به عنوان يک زندانی سياسی که در ايران زندانی بودم از طرف بچههای روزنامه نگار از شما تشکر ميکنم مدت ۱۴ ماه است که از کشور خارج شدم و بابت در کنار مردم بودنتان و حمايت از زندانيان و شکنجه شدگان از شما تشکر ميکنم. ميخواهم از شما درخواست کنم که به اين افشاگری هايتان در خصوص ظلمهايی که به مردم ميشود ادامه دهيد. اگر خاطرتان باشد قبلا به شما گفته بودم که تا بت ولايت فقيه شکسته نشود مردم به هيچ آزادی و عدالت نخواهند رسيد. اميدوارم که به کمک شما و آقايان موسوی و خاتمی بتوانيم عدالت را در جامعه پياده کنيم و از سد اين حکومتی که خون جوانان را در خيابان ها ميريزد عبور کنيم.
کروبی: از لطف شما سپاسگذارم. کاری اگر کرده باشم وظيفه بوده است و حداقل ادای دين من به مردم بوده است. اميدوارم باز بتوانم به مردم ايران کمک کنم. ملت ايران سالها برای آزادی جنگيدند تا نظامی شکل گرفت که مبنی بر قوانين شرع و عرف جامعه و خواست اکثريت مردم باشد، اما متاسفانه اکنون جريانی در راس امور است که ابزار در دست اوست و به خواست مردم توجه نمیکند ما بايد سعی کنيم تا قانون اساسی را پياده کنيم و بر طبق همين قانون من اطمينان ميدهم خواست اکثريت مردم با گرايش های مختلف را به اجرا بگذاريم. هر قانون و کتابی که از مغز بشر تراوش پيدا کرده باشد طبيعی است که نقص و عيب هم داشته باشد و در يک محيط آزاد که مطبوعات آزاد و مستقل هم باشند می توان آنرا بازنگری کرد اما بايد توجه داشت که مهمترين قسمتهای قانون اساسی يعنی احترام به حق مردم و پذيرش خواست مردم توسط حاکميت نقض میشود و در نظر گرفته نمیشود. بايد برای اجرای آن تلاش کنيم. بايد تفکرات مختلف در عرصه سياست باشند و اجازه بدهيم که خود را ارائه کنند حتی همين تفکر تماميت خواه که خواست مردم را در نظر نمیگيرد هم باشد اما نميتواند سردمدار و تعين کننده باشد.
از اعضای اتاق: آيا با تشکيل يک تلويزيون به نام خودتان که نظرات خودتان را پوشش بدهد موافقيد؟ مردم در داخل و خارج چگونه ميتوانند کمک کنند؟
کروبی: پيشنهاد خوبی است و من پذيرفته بودم. اگر مبالغه نکرده باشم ۵ سال پيش اولين نفری بودم که پيشنهاد تاسيس يک تلويزيون را داده بود. مقدماتش را فراهم کرده بوديم، اما متاسفانه نتوانستيم که به اجرا برسانيم. البته من قول داده بودم حزب و روزنامه و تلويزيون تاسيس کنم که در تاسی دو مورد اول را موفق بودم، اما امروز ميبينيم که هر دوی آنها را بستهاند. در مورد تلويزيون هم موانعی پيش آمد که نشد کار را به انتها برسانيم. اکنون به تمام بچه ها تبريک ميگویم که در حال تاسيس تلويزيونی بر مبنای عرف جامعهاند به اميد خدا فعاليت میکنند و بنده هم تذکراتی به آنان دادهام. اما در مورد کمک، هر گونه کمکی چه معنوی چه مالی، خود دوستان بهتر میدانند، بايد هر طور که ميتوان مسير اين کمکها را پيدا کرد من جای خاصی را در داخل و خارج ندارم که بگويم به آنجا مراجعه کنيد اگر خودتان جويا شويد راه های کمک رسانی را پيدا خواهيد کرد.
از اعضای اتاق: آقای کروبی آيا شما با يک حکومت سکولار که اسلام و هر دينی در آن محترم باشد اما در سياست جايگاهی نداشته باشد موافق هستيد يا اينکه به سخنان آقايان خمينی و خامنهای که ميگويند سياست ما عين ديانت ماست معتقديد؟
کروبی: من خودم شخصا طرفدار حکومتی دينی هستم که هم در آن رعايت مسايل دينی باشد هم ارکان نظام بر آرای مردم استوار باشد. اما چه حکومتی باشد يا نباشد آن به مردم مربوط است و ميتوانند هرگونه حکومتی را که برای خود مناسب میدانند تعيين کنند. به نظر من مردم حکومتی را می خواهند که قوانين دينی در آن اجرا بشود زيرا اکثريت مردم ايران مذهبی هستند. اين حکومتی که امروزه مشاهده میکنيم نه بر پايه جمهوريت است نه بر پايه ديانت اين حکومت آن حکومتی نيست که رهبران به مردم وعده داده بودند. بايد جمهوريت نيرومندتر باشد. ساير حکومت ها را نفی نمیکنم مردم هرچه را بخواهند خواهم پذيرفت.
از اعضای اتاق: آيا شما اعتقاد داريد که اين جنبش ملی شده است و حتی از راه سبز هم گذشته است؟ آيا شما با يک رفراندوم که مردم در آن تصميم بگيرند چه نوع حکومتی را می خواهند موافق هستيد؟
کروبی: دوستان عزيز، برادران خوبم و فرزندان عزيزم، بايد خواستههايی داشته باشيم که عملی باشد ما انقلاب کرديم و جنگ را پشت سر گذاشتيم و تعداد زيادی شهيد داديم. مردم سی سال پيش به نظامی رای دادند که در آن حق حاکميت با مردم بود ما اعتقاد داريم اين نظامی که مردم انتخاب کرده بودند اکنون وجود ندارد. ما در اول راه هستيم ابتدا بايد تلاش کنيم قانون اساسی را اجرا کنيم تا به وسيله آن به ديگر خواسته هايمان برسيم با احترام به نمايندگان مجلس میگويم مطمئن باشيد اگر مجلس جدی داشتيم قوه قضاييه سالم داشتيم حتما وضع ما اين نبود که قوه مجريه ادعا کند من قانون را اجرا نمیکنم و بچههايمان از بی عدالتی در زندان ها بنالند و اعتصاب غذا کنند و شکنجه بشوند. شما مطمئن باشيد يکروزی در يک حکومت آزاد که قوانين آن اجرا میشود و طبيعی است که مطبوعات در آن کار میکنند، بحث های ديگری هم میشود. اما امروز ما معتقديم اين قانون اساسی اجرا نمیشود به نظرم من با پرداختن به اينکه " همين قانون اساسی ناقص است، يا آيا توان پاسخگوی به مردم را دارد؟ " نيروی خود را بی هدف هدر خواهيم داد. با اجرای همين قانون خواسته بسياری از مخالفان نيز برآورده خواهد شد مثلا تصور کنيد که انتخابات آزاد داشته باشيم مطبوعات آزاد داشته باشيم مجلس مستقل داشته باشيم طبيعی است که وضع مردم بهتر خواهد شد.
خزعلی: اگر قانون اساسی بخواهد بازنگری شود چه کسانی ميخواهند اين بازنگری را انجام بدهند؟ مثلا اگر آقای جنتی و تيم تشکيل دهنده او بخواهند که اين قانون را بازنگری کنند هيچ ظرفيتی از دموکراسی در اين قانون نخواهد ماند.
کروبی: در خود قانون اساسی تعيين شده است که هر کس چه وظيفه ای دارد. ما ابتدا بايد قوای سه گانه مستقل مطبوعات آزاد و آزادی بيان داشته باشيم تا به اين بازنگری و مسايل ديگر بپردازيم.
از اعضای اتاق: چه نقش و جايگاهی را برای ايرانيان خارج از کشور در جنبش سبز قائل هستيد؟
کروبی: جنبش متعلق به تمام ايرانيان است چه در داخل چه در خارج. با هرگرايشی در کنار هم هستيم و همه برای من عزيز هستيد، در سفرهايم نيز با آنان ملاقات داشتم. ما معتقديم که تمام ايرانيان زير پوشش حقوق شهروندی هستند و همه بايد و ميتوانند از آن استفاده کنند.
از اعضای اتاق: شما با چه نوع روش مبارزهای موافقيد؟ نافرمانی مدنی و يا راهپيمايی سکوت کدام يک مفيدتر ميتواند باشد؟
کروبی: من يک عنصر کوچکی هستيم در کنار دريای مردم. من معتقدم که تا الان مبارزات خوب برگزار شده است معتقدم تا وقتی حرکات آرام و مدنی در جريان است، کمتر به آنان بهانه ابراز خشونت ميدهيم چون آنها رسانه دارند و ما آنچنان رسانه ای نداريم. کسانی که به قرآن، امام حسين و عاشورا توهين کردند عوامل مشخص و سرکردهای بودند که برای تخريب جنبش مردمی استخدام شده بودند. اگر اجازه بدهند در راهپيمايی های آرام شرکت خواهيم کرد اما ديديد که به ما مجوز نميدهند.
از اعضای اتاق: در هر حرکتی بايد کانال ارتباطی بين متفکران آن حرکت ( شما و آقای موسوی) و مردم وجود داشته باشد. چرا دفاتر ارتباطات مردمی در شهر های مختلف تشکيل نمی دهيد؟
کروبی: ما تمام اين ارتباطات، روزنامه و ... را به وجود آورديم اما روزنامه توقيف شد و حتی مجله ای که برای يکی از نزديکان بود توقيف شد. دفاتر حزب از جمله دفتر شخصی من را هم که از رمضان سال گذشته بستهاند. حتی با جلسات دوستانی که در حزب هستند برخورد ميشود. سفرهايی که دوستان برای سخنرانی قصد داشتند بروند هم با مخالفت و مقابله حکومت روبه رو شد. همه جا شاخهای از حزب داشتيم مراکز استان ها اما نمیگذارند که فعاليت کنيم مثلا هنگامی که يکی از دوستان به نام اسماعيل تتری در کرمانشاه فوت کردند آقای "منتجب" قائم مقام حزب قصد داشت به آنجا برود و سخنرانی کند اما با حضور وی از جانب حکومت مخالفت شد.
رسما افرادی را میبرند و تذکر میدهند چرا به ملاقات فلانی رفتيد. اميدوارم شرايط بهتر شود. محدوديت وجود دارد و آقايان فکر میکنند با اين سخت گيریها میتوانند از بروز اعتراضات جلوگيری کنند.
از اعضای اتاق: چرا راهکاری برای افرادی که ميخواهند شبکه های اجتماعی را تشکيل بدهند وجود ندارد؟
کروبی: کم و بيش سازماندهی وجود دارد. فشار و دستگيری هم هست. عده ای هم احتياط میکنند تا زندگيشان به خطر نيافتد. شما ببينيد کميتهای از جانب من، آقای موسوی، آقای دکتر امينی، آقای الويری، آقای مقدم و آقای بهشتی تشکيل شد تا مسايل را تحليل و بررسی کنيم. سه نفر از اين کميته ( آقايان امينی، الويری و بهشتی) دستگير شدند و به آنان گفتند شما حق نداريد همچين کاری بکنيد. در چنين شرايطی که اطلاعات سپاه به ما اجازه فعاليت نمیدهد، کار سختی است. به اميد خدا اگر آزادی را به دست آورديم بايد مردم سعی در حفظ آن بکنند. و نگذاريم که انحصار طلبی دوباره شکل بگيرد.
از اعضای اتاق: در نظر بگيريد که ما ميخواهيم در چارچوب اين قانون اساسی مبارزه کنيم اما حاکميت از اجرای قانون سر ميزند و اجازه فعاليت در اين چارچوب را به ما نمیدهد حال چگونه بايد حکومت را مجبور کنيم که به قانون اساسی عمل کند؟
کروبی: مشکل ما اين است که چارچوب قانون اجرا نمیشود. مثلا همين شورای نگهبان در قانون اساسی يک مرجع نظارتی است اما در عمل می بينيد که يک مرجع حاکم هست. يعنی بر قوه مجريه هم حاکم است. من میگويم که اين شورا باشد اما در نقش نظارتیاش. با فشار افکار عمومی میتوان حاکميت را مجبور به قانون مندی کرد. فشار، نه درگيری! اين تجمعات و آگاه سازیها نتيجه میدهد. بالاخره خواه و ناخواه بايد کشور را اداره کنند و برای هميشه که نمی شود با پول نفت زندگی کرد. کارهای زير ساختی و توسعه لازم است جهان به سرعت درحال پيش رفت است. اگر همپای دنيا حرکت نکنند مردم همراهيشان نمیکنند، مگر اينکه به خواسته شان عمل کنند. اينگونه مجبور به پيروی از مردم میشوند. نخواهيم که خيلی زود پيروز شويم چون پيروزی زودرس را زود از دست ميدهيم و فراموش ميکنيم.
از اعضای اتاق: ۱_ چرا علمای قم آنچنان که بايد با مردم متحد نيستند؟ ۲ – چرا علما کالاهای سپاه را مانند تنباکو تحريم نمیکنند؟ ۳ _ آيا شما به قانون اساسی به سيستم ولايت مطلقه فقيه که هر نظری او بدهد نظر الهی تلقی شود اعتقاد داريد؟ يا اينکه قدرت دست احزاب باشد؟ ۴ _ اگر مردم اين قانون اساسی را نخواهند نظر شما دراين باره چيست؟
کروبی: ممکن است آن گونه که من و شما بخواهيم نباشد اما علما همدردی میکنند. ابراز محبت در رابطه با زندانيان کردند. در رابطه با اين سرکوب ابراز انزجار کردند. شما از علمای قم انتظار بيشتر نداشته باشيد زير فشار هستند . شما، من را که يک عنصر کوچک جنش هستم رادر نظر بگيريد. رييس مجلس بودم، اما هرکجا ميروم چند نفر را جمع کرده اند که به من توهين و اهانت کنند.
تحريم تنباکو داستانی ديگر است. حکومت بايد به مسير اوليه برگردد که همانا حاکميت مردم بر سرنوشت خودشان است.
به نظر من مردم حکومت دينی ميخواهند ممکن است من که بد عمل کردهام را نخواهند اما میخواهند قوانين دينی در جامعه اجرا شود. بر فرض که نخواهند حکومتی که مردم نخواهند خود به خود فرومی پاشد. بها ندادن به رای مردم و اين خشونتها است که اين وضعيت را به وجود آورده است. مثلا شما سپاه را در نظر بگيريد عده قليلی هستند که در خيابان ها به سرکوب میپردازند و يا به تجارت و فعاليت های ناپاک اقتصاد پرداختهاند. بخش اعظمی از آنان، آن سپاهی است که در دوران جنگ فداکاری کرده اند.
خزعلی: سوالشون در رابطه با بحث مطلقه بودن ولايت فقيه است.
کروبی: اين يک بحث مفصلی است که به اميد خدا بعدا به آن خواهيم پرداخت. من معتقدم در کنار ولايت فقيه بايد خبرگان نيرومند هم وجود داشته باشد. نه خبرگانی که زير نظر آقای جنتی باشد و هر چه جنتی بخواهد را انجام بدهد. بايد انتخابات آزاد داشته باشيم. که يک نفر در بالا ننشيند و هرچه خواست را قبول کند و هرچه نخواست را رد کند. مجلس هم نياز داريم اما نه مجلسی که از نامزدهای تصدی آن سه هزار تا چهار هزار نفر رد صلاحيت شدهاند و دستچين شده باشند. رييس جمهور میخواهيم اما نه رييس جمهوری که صندوق را جلو جلو برايش پر کنند و از قبل بگويند که ۲۴ ميليون رای و فردا (همان را) میبينيد حالا نيم ميليون بالا يا پايين.
خزعلی: سوال شده در رابطه با دروغ های آقای جنتی و علم الهدی چه برنامه ای داريد؟
کروبی: در رابطه با آقای علم الهدی حرفی نمیزنم اما در رابطه با آقای جنتی حالا که دکتر (آقای خزعلی) من رو به اين جا آورده، من اصلا نمیدونستم همچين جايی هم هست از آقای جنتی خواهش ميکنم اين سندی که شما میگوييد را بياوريد که اين پولها کجاست و از کجا آمده؟ متاسفانه آقای جنتی همين طوری حرف میزند.
خزعلی (با شوخی): سهم ما هم ميرسد؟
کروبی: ببينيم چی ميشه! ولی جدا از شوخی از آقای جنتی میخواهيم که اين سند را منتشر کند من از مراجع تقليد عزيز تقاضا میکنم که از ايشان اين سند را بگيرند آنها که ديگر محرم اند، سند را ارائه دهيد تا آنان آن را تاييد کنند.
خزعلی: شما هميشه در کار خدمت به خانواده های زندانی بوديد. خانواده يک زندانی به من پيام داده است که چرا از خانواده مينويی (زندانی) حمايت نکرديد. من به جا نياوردم چه کسی را می گويند.
کروبی: مينويی داشتيم من هميشه از روی عادت و درهمه ماجراها، ماجرای ملی مذهبی ها و ... هميشه دنبال کار زندانيان بودم. دوران رياست مجلس درب دفترم به روی خانواده زندانيان باز بود که حتی نامهای انتقادی از من نوشتند که رييس مجلس کاری ندارد که دو ساعت با خانوادههای زندانيان صحبت ميکند؟ من بودم و در خدمتشان خواهم بود. يک مينويی داشتيم زمان شاه با ما در زندان بود نمیدانم برای او مساله پيش آمده يا شخص ديگری بود اگر میتوانيد نشانهای ازشان بگيريد که باهاشون صحبت کنيم.
خزعلی: من از آقای کروبی میخواهم که آخرين صحبتهایشان به خصوص در رابطه با روز قدس را بگویند.
کروبی: من از آقای دکتر تشکر می کنم با اينکه برنامه بی اطلاع من ترتيب داده شده بود ولی بسيار مفيد بود. از اينکه با شما مستقيم صحبت کرديم و نظراتتان را داديد خوشحالم. يک سفارشی دارم و تاکييد میکنم روز قدس در پيش است و ما هم در راهپيمايی شرکت میکنيم. مساله حقی است که از يک ملتی تضعييف شده است. خواهش ميکنم که مواظب باشيد شعاری ندهيد که حکومت از آن سو استفاده کند. دوما ممکن است که از طرف خودشان بين شما نفوذی بفرستند تا فضا را تهييج کنند. خواهش ميکنم که سايريين را دعوت به آرامش کنيد. حرمت روزه را نگه داريد. خواهش میکنم، عده ای قليلی که با عذر شرعی که دارند و روزه نيستند حرمت نگاه دارند تا حکومت از آن سوژه نسازد. عکس پاره امام را نشان ميدهند دستانش پيداست اما سر و کله اش پيدا نسيت. همه شما را به خدا می سپارم. موفق باشيد.
جناب آقای کروبی, فدایت شوم چه تضمینی است که شما هم مثل خمینی بعد از به قدرت رسیدن حرفهایتان را عوض نکنید.
پاسخحذفآقای کروبی عزیز خیلی دوست دارم به شما اعتماد کنم ولی بعد از آمدن امام راحل به خودم به جهد و آبادم قسم خوردم و لعنت فرستادم که دیگر به هیچ آخوندی اعتماد نکنم. آخرین فرد حکومت آخوندی همین آقای خامنه ای است و بس
پاسخحذف